Berbahagialah Duhai Sekalian Jiwa

13 02 2011

BERBAHAGIALAH anda semua. Alhamdulillah, kita telah pun dilahirkan dalam keadaan yang cukup sempurna. Beragama Islam dan besar panjang dalam kenikmatan yang melimpah ruah. Subhanallah. Cukup banyak nikmat Allah kurniakan. Kenapa lagi kita tidak berasa bahagia?

Kesyukuran itu adalah sebuah kebahagiaan. Maka, berbahagialah untuk menikmati kesyukuran terikhlas kepada Yang Maha Pemberi Nikmat.

Kita tiada alasan untuk tidak bersyukur, jesteru kita adalah makhluk yang sentiasa bahagia.

Tatkala ujian datang memberati pundakmu, berbahagialah kerana Allah sedang melihat betapa kuat kita untuk bersabar. Bahkan, itu semuanya adalah kerana Wujudnya Allah, sedang kita ini asalnya tiada; menjadi ada untuk menjalani percaturan yang sementara. Berbahagia sahajalah.

Tatkala menjalani ibadah solat, puasa, zakat dan seumpamanya – berbahagialah kalian menikmati tiap detik ibadah itu. Kerana ia adalah anugerah! Berbahagia menikmatinya adalah bersyukur kepada-Nya.

Bahagialah duhai jiwa. Andaikata menitis air matamu pada berat ujian yang menimpa sekalipun – berbahagialah kerana Allah masih mengurniakan air mata untuk menjadi bukti hati kita masih lembut untuk menzikiri kewujudan-Nya. Percayalah!

Tidak Allah jadikan sesuatu itu dengan sia-sia. Berbahagialah.

Advertisement

Tindakan

Informasi

2 responses

4 05 2011
Beau Sancy

before I read your blog, sis, I want to stay away from the past and I always think that how far I am leaving the old memories behind. with the intention to start a new life. but really, I’m not leaving, but I have been left. far behind compared to the others. much of what I dreamed in my life but everything has become part of Allah. congratulations sister, may you be happy.

5 07 2011
ainaamardhiah

Allah is everything, dear..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: