Mawar

12 11 2007

mawar

 PENING. Sepanjang malam berdenyut-denyut saja kepala ni. Allah sahaja yang tahu bagaimana sakitnya. Usai makan malam dengan teman serumah, tergesa-gesa bersiap untuk ke kedai fotokopi. Lupa untuk keluar petang semalam untuk fotostat beberapa dokumen untuk urusan pagi ini (tapi tak diguna juga). Tidak menjangkakan suasana di luar terlalu sejuk; keluar tanpa sweater, sekejap sahaja. Jangkaan tidak semestinya tepat. Dengan angin laut yang berbisa itu, terasa sejuk hingga ke tulang. Langsung menjangkakan sekejap, lama pula di luar (terpaksa berjalan jauh. Berkunjung ke beberapa buah kedai. Kedai keempat baharu ada perkhidmatan fotokopi; itupun punyalah lama menunggu). Akhirnya duduklah bertapa di kafe siber dekat dengan masjid. Begitu lama menunggu di situ padahal tidak sampai 10 keping pun dokumen yang hendak difotostat. Udahlah penuh dengan asap rokok, ramai pula budak-budak di situ. Terasa mual, hendak muntah pun iya juga. Semacam seram pula dengan mata-mata yang ada di situ. Dalam perasaan yang haru biru begitu, terperasan dua tiga kalimah hijaiyyah yang ditampal pada dinding dekat kaunter; “tawakkal ‘alallah” – tafakur.

Keluar dari kafe siber itu, kedengaran azan isyak. Bergegas ke rumah, solat, sedut ubat lelah, langsung tidur sekitar awal jam 9. Sepanjang malam dihurung pening melampau hingga subuh.

Mawar – Usai rutin fajar, baring juga sekejap dalam setengah jam sebelum 0730 bersiap-siap untuk keluar ke Markaz ath-Thaqofi, di Medina Rabat. Ada mau’ied dengan kawan arab. Tidak dapat bertahan lama di sana, peningnya menjadi-jadi. (terima kasih buat teman yang menghadiahi mawar merah di pintu masuk markaz tadi) akhirnya tekad untuk pulang usai tiga empat urusan dan sedikit diskusi.

Bila pening-pening begini, teringat mak dan abah.

Baru sedikit Allah uji, sudah macam tidak tahan. Bagaimana dengan ujian yang lebih besar?

Selalunya kalau pergi melawat orang sakit, dibawa bersama-sama bunga untuk pesakit. Kenapa ya? Orang sakit suka bungakah? Atau bila dapat bunga itu sakitnya sembuh? (Kalau saya, bila dapat bunga; cukup dapat rasa gembira, bahagia gitu…). Tapi kalau berziarah orang sakit itu, baik juga dihadiahkan berjambangan doa dan kata-kata manis, kalaupun tidak dengan jambangan bunga 😉 ~lebih baik gitu…

 Mawar – cinta pada bunga akan layu, cintakan Allah abadi selama-lamanya.

Perkongsian doa; (naqal dari buku Hisnul Muslim)

 

 49- DOA APABILA BERKUNJUNG KEPADA ORANG YANG SAKIT

لاَ بَأْسَ طَهُوْرٌ إِنْ شَاءَ اللهُ.

“Tidak mengapa, semoga sakitmu ini membuat dosamu bersih, insya Allah.” (HR. Al-Bukhari dengan Fathul Bari 10/ 118.)

(× أَسْأَلُ اللهَ الْعَظِيْمَ رَبَّ الْعَرْشِ الْعَظِيْمِ أَنْ يَشْفِيَكَ. ( 7
“Aku mohon kepada Allah Yang Maha Agung, Tuhan yang menguasai arasy yang agung, agar menyembuhkan penyakitmu” (“Tidaklah seorang hamba Muslim mengunjungi orang sakit yang belum datang ajalnya, lalu membaca sebanyak tujuh kali: … (Al-Hadits) … kecuali ia pasti disembuhkan, HR. At-Tirmidzi, Abu Dawud, dan lihat Shahih At-Tirmidzi 2/210 dan Shahihul Jami’ 5/180.)

50- KEUTAMAAN BERKUNJUNG KEPADA ORANG SAKIT

قَالَ صَلىَّ اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا عَادَ الرَّجُلُ أَخَاهُ الْمُسْلِمَ

مَشَى فِيْ خِرَافَةِ الْجَنَّةِ حَتَّى يَجْلِسَ فَإِذَا جَلَسَ غَمَرَتْهُ

الرَّحْمَةُ، فَإِنْ آَانَ غُدْوَةً صَلَّى عَلَيْهِ سَبْعُوْنَ أَلْفَ مَلَكٍ حَتَّى

يُمْسِيَ، وَإِنْ آَانَ مَسَاءً صَلَّى عَلَيْهِ سَبْعُوْنَ أَلْفَ مَلَكٍ حَتَّى

يُصْبِحَ.

Rasulullah صلى الله عله وسلام bersabda: “Apabila seorang laki-laki berkunjung kepada saudaranya yang muslim, maka seakan-akan dia berjalan di kebun Surga hingga duduk. Apabila sudah duduk, maka dituruni rahmat dengan deras. Apabila berkunjung di pagi hari, maka tujuh puluh ribu malaikat akan mendoakannya, agar mendapat rahmat hingga petang. Apabila berkunjung di petang hari, maka tujuh puluh ribu malaikat akan mendoakannya agar diberi rahmat hingga pagi.” (HR. At-Tirmidzi, Ibnu Majah, Ahmad dan lihat Shahih Ibnu Majah 1/244 dan Shahih At-Tirmidzi 1/286. Ahmad Syakir menyatakan, bahwa hadits tersebut adalah shahih.)

51- DOA ORANG SAKIT YANG TIDAK ADA LAGI HARAPAN UNTUK HIDUP TERUS

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِيْ وَارْحَمْنِيْ وَأَلْحِقْنِيْ بِالرَّفِيْقِ اْلأَعْلَى.

“Ya Allah, ampunilah dosaku, berilah rahmat kepadaku dan pertemukan aku dengan Kekasih Yang Maha Tinggi.” (HR. Al-Bukhari 7/10, Muslim 4/1893.)

Nabi memasukkan kedua tangannya ke dalam air, lalu diusapkan ke wajahnya dan beliau bersabda:

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ إِنَّ لِلْمَوْتِ لَسَكَرَاتٍ.

“Tiada Tuhan yang berhak disembah selain Allah, sesungguhnya mati itu mempunyai sekarat.” (HR. Al-Bukhari 8/144 dengan Fathul Bari dalam hadits terdapat keterangan siwak.)

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَآْبَرُ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ

وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ، لاَ

إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ.

“Tiada Tuhan yang berhak disembah selain Allah, Allah Maha Besar. Tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah Yang Maha Esa, tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah Yang Maha Esa, tiada sekutu bagiNya, tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah, bagiNya kerajaan dan bagiNya pujian. Tidak ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Allah. Tidak ada daya dan kekuatan, kecuali dengan pertolongan Allah.” (HR. At-Tirmidzi dan Ibnu Majah. Menurut pendapat Al-Albani hadits tersebut adalah sahih. Lihat pula Shahih At-Tirmidzi 3/152 dan Shahih Ibnu Majah 2/317)

 

(persiapan untuk jumpa musyrif bahas ijazah esok, siapkan tasmim)

p/s-kepada Lilah, terima kasih tolong belikan gam untuk cermin mata saya. =) gamnya sungguh mujarab.

 


Tindakan

Informasi

2 responses

13 11 2007
senyum

salam

ainaa punye blog cantik la,macam tuan komen ni hahaha…paling best ada tempat bleh download,teringin tuan diri ni nak menuntut ilmu dengan Tuan Puteri Sastera Paling Hebat di Morocco.

18 11 2007
ainaamardhiah

Salam.
Terima kasih sudi berziarah.
Tidaklah mahir pun buat blog ni. Kebetulan saja jadi begitu.
Menuntut ilmu? Senyum lagi mahir dari saya. Berkongi apa yang tahu, insya Allah.
(Tuan Puteri Sastera… – ngarutlah.)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: